Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Άγνωστο σχέδιο του Μικελάντζελο στα αρχεία της Αγίας Έδρας

Ένα άγνωστο σχέδιο του Μιχαήλ Αγγέλου που τοποθετείται χρονικά στην εποχή της οικοδόμησης της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, βρέθηκε στα αρχεία της Αγίας Έδρας, γράφει στο σημερινό της φύλλο η βραδινή εφημερίδα «Osservatore Romano».

Το 1546, ο Μιχαήλ Άγγελος, που ήταν τότε 72 ετών, διορίστηκε αρχιτέκτονας της Βασιλικής και ήταν επικεφαλής για ένα μέρος των εργασιών στον τρούλο.

Φτιαγμένο με κόκκινη ώχρα, αυτό «το άγνωστο σχέδιο του Μιχαήλ Αγγέλου» απεικονίζει τμήμα μιας από τις κολώνες του τυμπάνου του τρούλου του Αγίου Πέτρου» και αποκαλύπτει κυρίως «μια διπλή γραμμή που τονίζει τα διάφορα επίπεδα του αντικειμένου, σαν η πέτρα να ήταν διάφανη», γράφει ο «Osservatore Romano».

Το σχέδιο βρέθηκε στα αρχεία του Βατικανού που είναι αφιερωμένα στην οικοδόμηση της Βασιλικής. Έγινε το 1563 και χρησιμοποιήθηκε για να δοθούν οδηγίες στους λιθοξόους. Αυτό το σχέδιο του Μιχαήλ Αγγέλου, ο οποίος κατέστρεψε πολλά από τα σχέδια του, βρέθηκε μετά το θάνατο του και δόθηκε στους εργάτες για να το εκτελέσουν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ - ΜΠΕ

2 σχόλια:

piece de resistance είπε...

poli kalo ki endiaferon post...se diavazo siga siga

ANemos είπε...

Αν το επιθυμείς θα μπορούσες να γίνεις συν-δημιουργός αυτού του blog. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον νομίζω...