Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Οδός Τζορντάνο Μπρούνο

Ιστορία δρόμων

Πρόταση να δοθεί σε ένα δρόμο της Θεσσαλονίκης το όνομα του Τζορντάνο Μπρούνο απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή του δήμου και η απορριπτική εισήγηση παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προς επικύρωση.

Οταν ακούστηκε το όνομά του, από κάποιους δημοτικούς συμβούλους υπήρξαν αντιδράσεις του τύπου «ποιος είναι αυτός;», ώσπου παρενέβη ο σύμβουλος της παράταξης του ΣΥΝ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Είπε ότι πρόκειται για Ιταλό φιλόσοφο, που κάηκε στην πυρά από την Ιερά Εξέτασι και διαφώνησε με την απορριπτική εισήγηση.

«Ποια Ιερά Εξέτασι;», ρώτησαν άλλοι και ο Μηταφίδης απάντησε «του Μεσαίωνα» (σ.σ. ο Τζορντάνο Μπρούνο οδηγήθηκε στην πυρά το 1600 ύστερα από 7ετή φυλάκιση). Είπε ακόμα ότι στην Ιταλία έχουν δώσει το όνομά του σε πανεπιστήμιο, οπότε παρενέβη και η επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, κατά της εισήγησης, και αποφασίστηκε η επιτροπή να ξαναδεί το θέμα.

Με την ευκαιρία, ο σύμβουλος του ΣΥΝ υπενθύμισε ότι εκκρεμεί πρόταση να δοθεί σε δρόμο το όνομα του Γιώργη Τσαρουχά, βουλευτή της ΕΔΑ, που δολοφονήθηκε από τη χούντα στις 9 Μαΐου 1968.

Οι δρόμοι της Ιστορίας και η ιστορία των δρόμων.
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/11/2007)


Ποιά Ιερά Εξέταση;
Ποιού Μεσαίωνα;
Ποιάς πόλης;

Αυτό το πρόσφατο άρθρο το εντόπισα αναζητώντας στοιχεία και διάφορα άλλα για τον Τζιορντάνο Μπρούνο και την ταινία "Giordano Bruno" με πρωταγωνιστή τον Gianmaria Volonte' (βλ. http://www.imdb.com/title/tt0070109/). ΤΑναμένω σχόλια.

crinamorte

Monumento a Giordano Bruno in Campo dei Fiori

Δεν υπάρχουν σχόλια: